Pędzlotuzy nie zasypiajcie
i Wy Piórnistroiciele
kreujcie niebanały
fraktyle ponadbytne
z każdym tchnieniem
S Y M B I O Z A
O G N A Z J A
(nie)pozorny unus mundus
pozwólcie ujrzeć wszechświat
oczami Flammariona
gdzie łuki elipsy z siecią Voltaira
rozciągnięte bez granic
niech wewnątrz~wieczne
dzieci wasze
porażają szerokorozpiętą wyobraźnią
by bez poruszania bram niebios
wzrokiem muskać
i jedynie zachłysnąć się ich bezmiarem
wszak ciało tracąc
nie (z)gubią Jej i one…