Było - disko
było polo
był tez hymn - w majowej szacie
teraz rapo
rapo - bum
rapowanie w pełnej krasie.
głowa nuci
idź do przodu
odstaw kuchnię supły łaty
buduj nową światłą twarz.
bieg do lalek - do teatru
tam na scenie iskrę daj
młody starszy z głową w chmurze
lotem mierzy - miłość zdradę ból i gniew
słowa płyną - Patryk struną wrzuci bieg.
Babcia, dziadek - tu ma swoje
czy prababcia z nutą w tle
o tak - proszę
oto - ona
wszystko goni
śpiewa wrze
już nie szukaj czapek starych
moher - sam - w pamięci drży.
Popatrz
światło jasne mruga
oko łapie błękit nieba
ciepła dusza promyk śle.
Ach radości - dziś od progu
obudź serca całej braci
slam pokaże
slam wynosi - poetyckie świeże loty
dusza tańczy - choć do pary
tak, tak, tak - tu już gra
ten - rapo -bum
wspaniały...
16 06 2023 - Slam poetycki w Teatrze Lalek w Białymstoku