A - świat taki piękny i prom dalej płynie cz. III

Irena Świerżyńska

Pokoje jasne

za ścianą ciemność i drzwi bez szyby

 

było i było na niby 

i cisza w eterze - zostaw to dno 

szkoda papieru

 

drzewo nie znosi i płacze

kiedy odbierasz czcigodne soki

 

są inne sprawy godne uwagi

dźwięczy i leci z wysokiej półki

 

Tu - czas stracony

możesz  zaprosić kruki i wrony

widziałeś  Ptaki - poznaj  ogony.

 

Słyszałeś w przelocie  i nie mów nikomu

dokuczy  wyrzuci i zgniecie

i zawsze jest bystry w temacie 

 

a - ty

no - przecież...

 

ciągle sam i dalej zbieraj  okruchy

ciepła bliskości i drogi do domu

pukaj  i stukaj  do bram godności

 

szukaj

i szukaj sprawiedliwości

 

dziś już nie trzeba

jest, jest  -  aż tyle tu tego w niebie szeleści...

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 17 września 2023
anonim