serial Dom nie miał większego zasięgu
niż wykładane przez kioskarzy gazety
trudniejsze są powtórki nowe mioty skundleń
w imieniu osieroconych dozorcę Popiołka
pożegnał doktór Kazanowicz
odrodzony po odebraniu porodu
zgwałconej w Powstaniu
później w zastępstwie kata wykonał
wyrok na obozowym zbrodniarzu
być może ten wzór mowy pogrzebowej
wykorzystała poetka w wierszu o kocie
recytowanym na pogrzebie socrealistycznego kolegi
więźnia dwóch kacetów
i żadnego reedukacyjnego łagru
nie cierpiąc bardziej niż po śmierci Stalina
z wielomilionowym dodrukiem łez