sen pociągi goni...

Irena Świerżyńska

Tyle tego na tym świecie

i tu gdzieś za płotem

 

tron nie widzi - pałac świeci

wielka gala - lustra

i blask leci

 

z drugiej strony

bieda człapie i ma końce dwa

 

jedna głośna wszędzie huczy buczy

i z kałużą trzyma 

 

druga cicha w środku pika

honor trzyma  -  pędzi  ręce nogi

szybko

 

szybciej - bo już trzeba

dzwonią tylko szyny

 

sen pociągi goni...

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 30 września 2023
anonim