Spenetrowałem przestrzeń wokoło
Byłem nad Wartą, na wioskach i w gajach
I wiele rzeczy mnie urzekło
i często wracam do nich myślowo.
Powroty mają tę zaletę
Pogłębiasz swoje zrozumienie
Dostrzegasz piękno i mechanizm
Nawet gdy jest zwyczajnym drzewem.
Dzisiaj na przykład z moją żoną
Byliśmy dotknąć pałacu mury
I odkryliśmy rzecz nadzwyczajną
Fundament jest dla nich podstawą.
Choć to co wydaje się oczywiste
Nierzadko nam umyka z pola
Bo nasze oczy wolą patrzeć
Na to co tylko jest formą zgoła.
Podobnie jest też z naszą wiarą
Nieważny obrzęd czy celebra
Zdobycie wiedzy jest podstawą
O naszym Bogu Stwórcy Nieba
A Jego zamiar poznasz tylko
Gdy się zagłębisz w studium Słowa.