Literatura

PRZEPIS NA SZCZĘŚCIE (wiersz)

commanddos

Usiądźcie sobie wygodnie
i zróbmy pierwsze podejście.
Notujcie zatem z uwagą.
Podaję przepis na szczęście:

 

Trzeba coś z kilo wziąć cukru
i drożdży tak z dziesięć deko
wody czterema litrami
zalać i zakryć czymś wieko.

 

Gdy zacier przestanie pracować
ostrożnie go przelej do gara.
Podgrzewaj powoli do czasu
gdy zacznie unosić się para.

 

Lecz wtedy szybciutko go przykryj
bo ulatują złe moce.
Podgrzewaj, lecz lżej, i się wsłuchaj
ja garnek milusio bulgoce.

 

Rureczką parę wyprowadź,
by opar gwałtownie ochłodzić.
U dołu chłodnicy powoli
ów szczęście wnet zacznie uchodzić.

 

Szybciorem coś podstaw pod wylot,
by nie uronić kropelki.
Wsłuchuj się w ciche kapanie
bo sukces to jest jakże wielki.

 

Ten trunek Ci nerwy ukoi,
czasem Cię zwolni z utrapień.
Pytasz co to tak tam leci?
to właśnie szczęście tak kapie!

 

 


przysłano: 16 pazdziernika 2023 (historia)

Inne teksty autora

TRZY BUCHAJE
commanddos
ROZTERKI KOCHANKA
commanddos
DZIADZIO
commanddos
ONA MA FIUTKA
commanddos
LENIN W OPAŁACH
commanddos
ZAPINAJ PASY
commanddos
WIEJSKI TUNING
commanddos
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca