Literatura

Cykl paryski (wiersz)

witka

A w Paryżu po sezonie

U nas na wsi przy figurkach Maryi
pory roku wymieniają kwiaty.

Przy stajniach Paryża,
na zadupiach Notre Dame
posprzątano znicze całego świata.
Zwyczajowo zapalone z wrażenia.

Terytorium Eurabi,

Cote d'Azur w pełni sezonu
ciężarówka rozpędziłą zygzakującą procesje.
Okazją było święto
Liberte-Egalite-Fraterniite.


Siostro Marianno basen

Piszę z Polski. Kiedyś to ma być miejsce na mapie historycznej.
Oglądam zdjęcia z zamieszek w Paryżu.
Najbiedniejszy nie chce dłużej utrzymywać rosnącego w ilość
niepracującego z założenia i wyrachowania elektoratu lewactwa.

Włożyli żółte odblaski. Jedna z kobiet, jest ładną blondynką.
Nierozchełstana niczym symbol z obrazu Delacroix,
wiodąca lud na barykady w imię Wolności Równości i Braterstwa.
Na jednej z ulic zerwano bruk i deszcz napełnia wyrobisko,
w naturalny wodopój.

Prawie lewokardia

Dwa Rzymy padły, trzeci stoi, a czwartego już nie będzie. Filoteusz Pskowski

Zapewne samoistny, z kilku ognisk
pożar katedry Notre Dame spowoduje wygłuszanie
protestu żółtych kamizelek.

Ocalały w ten sposób dzwon Emanuel
ogłosi konkurs na projekt odbudowy
w jakiejś multiekumenicznej stylizacji.


Paryż wart jest debaty

[i]Historia zmienia się najszybciej.[/i] Wasilij Kluczewski

W Wielki Poniedziałek zaczęła się palić katedra Notre Dame.
Natychmiast tytułem prawa zasiedzenia forów telewizyjnych,
zaczęto trawić dębową konstrukcję dachu.
Zdążyli przed ogniem.

W Wielką Sobotę, podczas niegasnącego protestu,
Żółte Kamizelki domagały się podwyżek.
Niesłychanie szybko znalazły się miliardy
na odtworzenie miejsca pracy dla Quasimodo,
który według niektórych,
nie dopełnił obowiązków służbowych.
 

 


słaby+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
dafne
dafne 17 pazdziernika 2023, 22:10
Dobre, gorzkie i ( choć ocierające się miejscami o cynizm) - to do bólu trafne…tylko ( to „ zadupie” Notre- Dame) nieco skrzeczy, pozdrawiam.
witka 17 pazdziernika 2023, 23:33
Dzięki.
Francja była nazywaną pierwszą córką kościoła. Katedra to już atrakcja turystyczna, świątynia dla garstki wiernych. Ulice Paryża koniowiązem, popasem dla Arabów. Zadupiem dawnej kultury.
dafne
dafne 18 pazdziernika 2023, 14:23
…taaak, nawet i Korynt miał swoje „ córy”…warto poczytać A. Bobkowskiego „Szkice piórkiem” i odsłuchać na YT ciekawy wykład Prof. Kucharczyka, pozdrówki :)
przysłano: 17 pazdziernika 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca