Literatura

Żołnierzom z Westerplatte (wiersz)

joanna53

A kiedy się polała krew,
we wrześniu późnym latem,
bojowy duch do walki pchał,
żołnierzy z Westerplatte.

 

Te siedem dni zaciekłych walk,
wstrząsnęły całym światem,
kul z pancernika sypał się grad,
by zdobyć Westerplatte.

 

A żołnierz polski nie szczędził sił,
choć szanse miał znikome,
bo zawsze wierny Ojczyźnie był,
i orłowi w złotej koronie.

 

Za naszą wolność, a Waszą krew,
w podzięce hołd składamy,
i niech pokoju rozbrzmiewa śpiew,
co Wam go zawdzięczamy.

1 września 2023 r.


niczego sobie+ 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 18 pazdziernika 2023, 16:14
Nie jest to Gałczyński- ale...
Andrzej
Andrzej 28 pazdziernika 2023, 04:02
Piękne nawiązanie do pięknego wiersza Gałczyńskiego i też Twój jest wspaniały . Dzięki, ja mam też nawiązanie, do Fraszki ,, Na zdrowie" Kochanowskiego.
przysłano: 18 pazdziernika 2023 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca