na miękkiej łące człowiek leży tak
wpatrując się w blask gwiazd
piękno ich srebra – jakże zachwyca
***
więcej i więcej nowych gwiazd
szczególnie tych z bardzo daleka
ich blask jaśniejszy – coraz gorętszy
(człowiek cały czas zachwycony
pięknem ich srebra)
***
płonące gwiazdy uderzają w ziemię
dookoła wielkie czerwone płomienie
(zakłopotany człowiek
– durny niedowiarek
woli dalej zachwycać się
pięknem ich srebra
- na siłę)
(7 styczeń 2023)