Blask gwiazd

aleksandra2000

na miękkiej łące człowiek leży tak

wpatrując się w blask gwiazd

piękno ich srebra – jakże zachwyca

 

                     ***

więcej i więcej nowych gwiazd

szczególnie tych z bardzo daleka

ich blask jaśniejszy – coraz gorętszy

 

 (człowiek cały czas zachwycony

         pięknem ich srebra)

 

                     ***

płonące gwiazdy uderzają w ziemię

dookoła wielkie czerwone płomienie

      (zakłopotany człowiek

               – durny niedowiarek

      woli dalej zachwycać się

              pięknem ich srebra

                     - na siłę)

 

 

(7 styczeń 2023)

 

Oceń ten tekst
aleksandra2000
aleksandra2000
Wiersz · 25 października 2023
anonim