A kiedy smutek zawładnie tobą,
marzenia spełnić już się nie mogą,
pomyśl nie wszystko przecież stracone,
dopóki nosisz życia koronę.
Może przed tobą dziś inne cele
życie jest jedno, a marzeń wiele
nie wszystko dobre z wierzchu złocone
a w środku puste gorzkawo-słone.
Nie sięgaj gwiazdy, bo za wysoko
takie marzenia niosą niepokój,
nie można w życiu tu mieć wszystkiego,
więc nic na siłę, by dopiąć swego.