Białe i czerwone wino
może absynt z wiejskiego chowu
wychyla z kieliszka na zdobionej nóżce
ma wyraźnie przedwieczorny smak.
Pili wszyscy zebrani
tylko jeden
złamał święte prawo gościny
kieliszek odstawił
i nastąpiło zaćmienie księżyca.
Kieliszek wziął do analizy
laboratoryjnej
podejrzane elementy zostały ustalone
nie ma co sumitować się
w tej sytuacji zadzwonił
w dokładnie ustalonej pozie.
Goście zamykają drzwi
niczym teatralną kurtynę
woźny w swym kantorku
przegląda wampa
i planuje podróż kosmiczną.
Ot, taki drobiazg.