Literatura

Litota (wiersz)

falkon

Zostawić niedopowiedzenia
gdyby wszystko zamknąć
nie będzie świeżych poranków
świat by umarł.

Tylko wycinki prasowe
w literaturze specjalistycznej
w kilku językach
z trudem maskują sens.

Przyswajanie rzeczy
niezwykłych i nowych
nigdy na łapu-capu
lepiej wdepnąć stopą
w środek kałuży
dla wzmocnienia argumentów.

Pomijając wszystko inne
nie tracąc cennych sekund
jestem do dyspozycji
zagłębiać się w niemych dramatach
miłostki traktować równie swobodnie.

Bez ładu i składu
formułuję rozpaczliwie sylaby
bezosobowym pismem
by można odczytać
z ruchu warg
cichutkie tykanie zegara.

 


słaby+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
LydiaDel
LydiaDel 8 grudnia 2023, 21:07
„Bez ładu i składu
formułuję rozpaczliwie sylaby“ - to brzmi przynajmniej autentycznie
przysłano: 3 listopada 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca