Litota

Zostawić niedopowiedzenia
gdyby wszystko zamknąć
nie będzie świeżych poranków
świat by umarł.

Tylko wycinki prasowe
w literaturze specjalistycznej
w kilku językach
z trudem maskują sens.

Przyswajanie rzeczy
niezwykłych i nowych
nigdy na łapu-capu
lepiej wdepnąć stopą
w środek kałuży
dla wzmocnienia argumentów.

Pomijając wszystko inne
nie tracąc cennych sekund
jestem do dyspozycji
zagłębiać się w niemych dramatach
miłostki traktować równie swobodnie.

Bez ładu i składu
formułuję rozpaczliwie sylaby
bezosobowym pismem
by można odczytać
z ruchu warg
cichutkie tykanie zegara.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 2 głosy
falkon
falkon
Wiersz · 3 listopada 2023
anonim