Nuta zawsze duszę gładzi

Irena Świerżyńska

Gładko się nosi - głębia na niby

ciepła nie trzyma

 

ślizga się ślizga po lodzie

serce  - gdzieś tam człapie się człapie

 

kłębek dostatni - nici splątane i środek

głuchy buja się buja

 

na drugiej szali - waga z pokorą koła prostuje

sen różą pachnie

 

czy pąk rozkwitnie

czy - sam się zatrzyma

 

czekaj

czekaj - wiosna za progiem...

 

niebo z błękitem ptaki zaprosi

z wiosenną wonią  - świeże przyleci

 

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 5 listopada 2023
anonim