Dziś już cisza nuty nosi...

Irena Świerżyńska

usta zamknięte

i kłódka  -  też 

 

była...

 

i głębia

głębia ukryta w głębinach

 

i cicho siedź 

dzieci chcą jeść

 

i...

jaśnie Państwo - takie i takie

przy boku się tliło

 

znasz

i wiesz - jak to pachnie

 

blisko 

od - do i dalej  cisza

i cicho

 

i twoje - przeleci

 

po burzy jest tęcza -  kolory podrzuci  

 

i już świat jaśniej świeci...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 6 listopada 2023
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    …dopowiedzenie do głębi, że jest : „ w głębinach”, osobiście usunęłabym, żeby uniknąć tautologii.
    A w puencie, skończyłabym tak: bliskość podnosi tęczę.
    (Ale to tylko skromne sugestie, pozdr.)

    · Zgłoś · 1 rok
  • Irena   Świerżyńska
    Głębia - to ciepło, bliskość, spełnienie - natomiast głębiny - to coś, co się kończy z bólem i jest ukryte. Taki jest przekaz. Dziękuję i pozdrawiam.

    · Zgłoś · 1 rok