Poezja mi wszystko wybaczy

Iza Marcinkowska

Poezja mi wszystko wybaczy.

I pusta kartkę

i zapisany margines

ten błędu też.

 

Poezja może wszystko

namalować i wymazać

poskromić i obrażać.

Wynieść na podium

ale i do kosza

 

Poezja obnaża

jaskrawość światła

i niemoc świata.

Duszę obiera jak pomarańczę

i dławi emocje albo

nimi wybucha.

 

Poezja jest jak plaster

kojący na ranę

ale i jak bicz, który

smaga po plecach.

 

Poezja się nie boi

nikogo i niczego.

Jest mną, a ja nią

 jestem jej wdzięczna

bo wybacza.

 

 

Iza Marcinkowska
Iza Marcinkowska
Wiersz · 9 listopada 2023
anonim