Literatura

Monidło (wiersz)

falkon

Tkwi w chmurze dymu
z postaciami ze snu i wspomnień
wysoko ze ściany
zdejmuje portret dwojga
dziewczyna jest młoda
on z wąsikiem czarniastym
poczuł wstydliwy przypływ pożądania
pokój jak okręt kołysze się
powraca instynkt przeżycia
tego.

Pierwsza żona
w dni powszednie
siadała przy jego boku
i z rozrzuconych talii kart
wypędzała demony zwątpienia
księżyc robił swoje.

Zaprząta sobie głowę lanszaftem
głęboki oddech oznacza ekscytację
jakby wyszedł na spotkanie
z latającymi talerzami
a melodyjny krzyk sowy
porozumieć się drogą telepatii
nie wie dlaczego.

Koszulę miał rozchełstaną
schował zdjęcie do szuflady
powiesił cudowny obraz
z drugą żoną
w najnowszej rozdzielności cyfrowej.

 

 


słaby 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
LydiaDel
LydiaDel 8 grudnia 2023, 21:01
Czyta się staccato. Półzdania bez wspólnego mianownika. Bez konceptu.
‚ lanszaftem‘ - ani po polsku, ani po niemiecku.
Piękna poezja brzmi inaczej, a przede wszystkim, ważne, to język literacki.
przysłano: 17 listopada 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca