Literatura

Bo takie jest piekło, proszę księdza (wiersz)

Alan Lorek

 

Kiedy byłem mały ksiądz nas straszył czasem
opowiadał bajki o piekle, że niby diabły
smoła i inne cuda na kiju

Problem w tym, proszę księdza, 
że moje piekło jest trochę inne, gdy dorosłem.
Bo smażę się, owszem
- ale nie ogniem, już z pewnością nie takim
jeżeli czuję ogień to w sercu  
a zamiast tlenu mi duszę pożera
przez co wykańcza mi ciało

ale duchem umieram.

Moje wypalające się, jak zapałka serce
cicho we mnie gaśnie
tłamszone zimnym powietrzem 
nocami, gdy wszystko widać
niby brudne szkło, a tak wyraźnie
czerwone ślipia semaforów we mgle
Słychać ten jęk, może raczej jęki
jak na rozgrzanym jeszcze, świeżym polu bitwy  

Koła lokomotyw na przemian krzyczą
wstęp do niezakończonej nigdy modlitwy:
- jedna sylaba pisku, z tysiąca potępionych gardeł


i ja to sercem czuję
niemal oczyma dostrzegam
kiedy jak Dante barką dryfuję
po własnych kręgach piekła
Bywają dni, że twarze 
które mijam, gdy przemykam ulicą 
pustkę jedynie mają w sobie
czy widzę duchy?
a może one mnie widzą?  
Może widzimy się wzajemnie?
tylko milczymy, by może nie spłoszyć
Ja - żeby nie poczuć, że umarłem w nocy
i wstałem z łóżka bez ciała daremnie
ten zaś, że nie może już ożyć 
snem mu minę tylko i wróci w swą ciemnię.

Przyjdzie mi czas jednak,
gdy dusza jak smark z zziębniętego nosa skapnie. 
nikt nie usłyszy plusku, gdy wpadnie między chmury
zmęczonego serca uderzenie, kiedy wypalone zgaśnie
wytłumi jak gąbka - opiewająca mnie warstewka bólu.

To nie tak, proszę księdza, że mi życie zbrzydło 
też nie tak, że coś we mnie specjalnie pękło 
takie dziwne uczucie... czuję nieraz przymus
opisania ludziom tego, jak wygląda piekło.
Bo głupotą jest wciskanie tym biednym głowom 
tego obrazu, jak dla dzieci. Bądźmy szczerzy

mamy czasem gości
I co te dusze cierpią?
nic wielkiego dla ,,żywych".
- spala je ogień samotności.   
 
Więc biegnijmy
byle zdążyć jeszcze i coś znaczyć
wyszarpać namiastkę tego
co chcielibyśmy poczuć
i mieć na duszy, jak order w sobie 

Chwilę wolności, dumy? 
cokolwiek, zanim nam przyjdzie 
wkładać w imadło pokornie głowę 
Ostatnim piskiem zaznaczyć, 
że po drugiej stronie oczu...

- zawsze umiera człowiek. 



 

 


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 23 listopada 2023, 09:31
...Woooow! tekst, bez tekstu!!!
przysłano: 23 listopada 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca