Kocham

Wojciech Sroczyński

Wszystko w tamtym dniu

zakodowane

gdy byliśmy jak wisnie

niedojrzali

i chciało się do gwiazd uciekać

by marzyć.

Bo nie chcieć dlaczego do

gwiazd biec?

Co  teraz nie wiem. Już nie

jesteśmy łatwopalni.

Jako obywatel jestem poza tym

światem.

Kocham was jeszcze ci

młodociani

co macie krew jak iskry

nadzieję jak wodospad Szklarki

życie które płomień wznieci.

Bo nie wierzę, że ostatnie 

z żywego drewna wygasły ogniska

że nie powtórzy się noc Kupały

że w bacówce zamilkną opowieści

i muzyka górali.

Wyjdź z ramy człowieku młody i

pozuj się ważny

w towarzystwie starców.

O słońce, co na osmolonych

wąsach siadasz

rozgrzej młode serca  do walki

nowa Wiosna Ludów

cię pragnie!

Nie patrzę w przyszłość bo mnie

porazi.

To be or not to be

Szekspirze czy twoje wyrażenie

ponownie niemoc znaczy?

Makbecie, kocham ciebie

wieczny dramacie.

Nie ciebie- róż bukiecie-

martwy.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 5 głosów
Wojciech Sroczyński
Wojciech Sroczyński
Wiersz · 27 listopada 2023
anonim
  • Mithril
    "Wszystko w tamtym dniu
    zakodowane
    gdy byliśmy jak wisnie
    niedojrzali
    i chciało się do gwiazd uciekać
    by marzyć.
    Bo nie chcieć dlaczego do
    gwiazd biec?
    Co teraz nie wiem. Już nie
    jesteśmy łatwopalni.
    Jako obywatel jestem poza tym
    światem.
    Kocham was jeszcze ci
    młodociani
    co macie krew jak iskry
    nadzieję jak wodospad Szklarki
    życie które płomień wznieci.
    Bo nie wierzę, że ostatnie
    z żywego drewna wygasły ogniska
    że nie powtórzy się noc Kupały
    że w bacówce zamilkną opowieści
    i muzyka górali.
    Wyjdź z ramy człowieku młody i
    pozuj się ważny
    w towarzystwie starców.
    O słońce, co na osmolonych
    wąsach siadasz
    rozgrzej młode serca do walki
    nowa Wiosna Ludów
    cię pragnie!
    Nie patrzę w przyszłość bo mnie
    porazi.
    To be or not to be
    Szekspirze czy twoje wyrażenie
    ponownie niemoc znaczy?
    Makbecie, kocham ciebie
    wieczny dramacie.
    Nie ciebie- róż bukiecie-
    martwy."


    ...bełkot z bykami

    · Zgłoś · 10 miesięcy temu