Literatura

Kocham (wiersz)

Wojciech Sroczyński

Wszystko w tamtym dniu

zakodowane

gdy byliśmy jak wisnie

niedojrzali

i chciało się do gwiazd uciekać

by marzyć.

Bo nie chcieć dlaczego do

gwiazd biec?

Co  teraz nie wiem. Już nie

jesteśmy łatwopalni.

Jako obywatel jestem poza tym

światem.

Kocham was jeszcze ci

młodociani

co macie krew jak iskry

nadzieję jak wodospad Szklarki

życie które płomień wznieci.

Bo nie wierzę, że ostatnie 

z żywego drewna wygasły ogniska

że nie powtórzy się noc Kupały

że w bacówce zamilkną opowieści

i muzyka górali.

Wyjdź z ramy człowieku młody i

pozuj się ważny

w towarzystwie starców.

O słońce, co na osmolonych

wąsach siadasz

rozgrzej młode serca  do walki

nowa Wiosna Ludów

cię pragnie!

Nie patrzę w przyszłość bo mnie

porazi.

To be or not to be

Szekspirze czy twoje wyrażenie

ponownie niemoc znaczy?

Makbecie, kocham ciebie

wieczny dramacie.

Nie ciebie- róż bukiecie-

martwy.

 


niczego sobie– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 28 listopada 2023, 07:51
"Wszystko w tamtym dniu
zakodowane
gdy byliśmy jak wisnie
niedojrzali
i chciało się do gwiazd uciekać
by marzyć.
Bo nie chcieć dlaczego do
gwiazd biec?
Co teraz nie wiem. Już nie
jesteśmy łatwopalni.
Jako obywatel jestem poza tym
światem.
Kocham was jeszcze ci
młodociani
co macie krew jak iskry
nadzieję jak wodospad Szklarki
życie które płomień wznieci.
Bo nie wierzę, że ostatnie
z żywego drewna wygasły ogniska
że nie powtórzy się noc Kupały
że w bacówce zamilkną opowieści
i muzyka górali.
Wyjdź z ramy człowieku młody i
pozuj się ważny
w towarzystwie starców.
O słońce, co na osmolonych
wąsach siadasz
rozgrzej młode serca do walki
nowa Wiosna Ludów
cię pragnie!
Nie patrzę w przyszłość bo mnie
porazi.
To be or not to be
Szekspirze czy twoje wyrażenie
ponownie niemoc znaczy?
Makbecie, kocham ciebie
wieczny dramacie.
Nie ciebie- róż bukiecie-
martwy."


...bełkot z bykami
przysłano: 27 listopada 2023 (historia)

Inne teksty autora

Miejsce
Wojciech Sroczyński

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca