Piewcy mądrości, miłośnicy intelektu
dla których wszystko jasne i jednoznaczne
bez wątpliwości...
Spotykali się częstokroć na zebraniach, konsyliach
i naradach
Radząc i tokując o swych sukcesach, wiedzy i pewności
Wszak tego braknąć nie mogło
Zużywszy wiele rol papieru na swe artykuły, referaty,
dysertacje...
Czy poznali prawdę i odpowiedź
o naturze wszechrzeczy?