Literatura

zachód we wschodzie (wiersz)

Rabarbarka

W pół do szóstej 

(Ty już nie wstałaś.

W pół do szóstej 

(może trochę później)

Jesiennego poranka, 

Zbudził mnie budzik.

Budzik? Przecież go nie ustawiałam.

 

Zestresowane głosy. 

Coś, że im przykro,

Coś, że nie wstałaś.

Ale przecież nawet słońcu się tak czasem zdarza.

Poczekam na wschód,

Chyba nikt przed nim się nie budzi.

Nie ma czym się zamartwiać.

 

Poszłam do kuchni.

Zaparzyłam herbatę.

Dlaczego płaczą? Nie wiedzą naprawdę.

Dlaczego się spieszą? Dzień się nie zaczął.

Ubieram się automatem,

Automatem wsiadam do auta. 

 

W pół do ósmej

(może trochę wcześniej).

Słońce wyjść zdążyło,

Ty już nie wstałaś.


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mirek
Mirek 4 grudnia 2023, 09:11
Nareszcie coś fajnego na tym portalu.
Mithril
Mithril 4 grudnia 2023, 10:37
...majuskuła początku każdego wersu zaprzecza interpunkcji, z której i tak lepiej byłoby zrezygnować. Również przewersyfikowanie może sprzyjać odbiorowi i estetyce tekstu.

"W pół do szóstej (może trochę później)
jesiennego poranka, zbudził mnie budzik.
Budzik? Przecież go nie ustawiałam.

Zestresowane głosy. Coś, że im przykro,
coś, że nie wstałaś. Ale przecież
nawet słońcu się tak czasem zdarza.

Poczekam na wschód, chyba nikt przed nim się nie budzi.
Nie ma czym się zamartwiać.

Poszłam do kuchni >zaparzyć< herbatę.
Dlaczego płaczą? Nie wiedzą naprawdę.

Dlaczego się spieszą? Dzień się nie zaczął.
Ubieram się automatem, automatem wsiadam do auta.

W pół do ósmej (może trochę wcześniej).
Słońce zdążyło >wyjść<,
ty już nie wstałaś."
Mirek
Mirek 5 grudnia 2023, 09:36
Nie ma co być Anją Ortodox.
Z interpunkcji i dużych liter bym zrezygnował. To by dało choćby fajną przerzutnię w pierwszej strofoidzie, gdzie do wersu "jesiennego poranka" można dopasować i wers wcześniejszy i następny.
A wersyfikacja jako taka wydaje mi się dobra.
Zatrzymuje gdzie trzeba.
przysłano: 3 grudnia 2023 (historia)

Inne teksty autora

to życie
Rabarbarka

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca