zmrok

Sharkah


gdy zmrok zapada, w wąskich uliczkach błyszczą
tajemnicze oczy,
Anioł Ciemności przelatuje nad miastem,


rozpuszcza włosy i wpina w ich czerń
latarnie gwiazd i jasną twarz księżyca

okrywa włosami miasto
Miasto zasypia...
I wychodzą czarty z wąskich uliczek,
by widzieć to,
czego inni za dnia zobaczyć
nie mogą...






Twoją twarz rozjaśnił uśmiech
tak nikły,
jak promień słońca
lub moja łza
na białej kartce papieru...

Sharkah
Sharkah
Wiersz · 10 kwietnia 2002
anonim
  • AandT
    loty aniolow ciemnosci, zmrok, gwiazdy i ksiezyce to temat juz tak wyeksploatowany ze o ile nie ma sie naprawde dobrego pomyslu na to co sie chce ich uzywajac w tekscie przekazac, nuza niemilosiernie. Tak jak tutaj. Kompozycja nawet niezla i calosc z wyjatkiem ostatniego wersu przemyslana tylko o czym to jest???? Ten tekst wcale mnie nie porusza, on jest o niczym, jalowy. Moge wybaczac niedoskonalosci warsztatu kiedy czuje ze to co czytam zwyczajnie mnie wzrusza, kiedy czytajac odnajduje w tym czastke wlasnych emocji.
    teraz ostania zwrotka - choc zupelnie oderwana od reszty jest jedyna jasna strona tego wiersza. Moglaby z powodzeniem byc zaczatkiem innego, nowego tekstu. Jest dobra, podoba mi sie, pelna emocji opisanych w prosty sposob, tak zwyczajnie. Tylko co ona tutaj robi??? poprzedzona banalami o czartach wychodzacych noca z waskich uliczek i widzacych to czego inni nie widza? jesli tekst jest zwyczajnie o zmroku nie powinna sie tu znalezc bo o zmroku mowia poprzednie wersy, jesli zmrok jest tylko metafora to uzyta za plytko i nijak nie widze w tym tekscie relacji pomiedzy nim a osobistymi emocjami wyrazonym przez ostatnia zwrotke. Przecietny - bardzo!!! bo z zasady nie oceniam nizej.

    · Zgłoś · 22 lata
  • Tabu
    AandT ... czy Ty zawsze musisz uprzedzać moją wypowiedź? Heh.. i co ja mogę jeszcze dodać poza tym, że się zgadzam.. ? Może tylko tyle, że oceniam go troszkę (dosłownie troszkę) wyżej.

    · Zgłoś · 22 lata
  • AandT
    Tabu dziekuje za zyczliwosc, postaram sie nie zawiesc, to zawsze milo miec kogos kto sie z nami zgadza...

    · Zgłoś · 22 lata