Literatura

Żeby żyć... (wiersz)

Markus

 

Żeby żyć, trzeba jeść, trzeba pić

Trzeba drobinki chleba

Trzeba kropelki wody

I trzeba czegoś więcej.

Może dobrego słowa

Może też widoku nieba

I zielonych pól o zmroku.

A dodatkowo jeszcze trzeba

Ciebie jak się szczerze uśmiechasz

I masz nadzieję prawdziwą

Którą pokładasz w Bogu

Że ludzie wszyscy wokół

Pragną takiego pokoju

Który nie przeminie

I będzie dla wszystkich cnotą.

A nade wszystko trzeba

Pewności, że nasz Ojciec nieba

Kocha i mnie i ciebie

I żyć nam nie umierać pragnie

Dla ciebie i dla mnie

I życie będzie się toczyć na wiosnę

I nie zgaśnie na jesień

Dla wszystkich naszych przyjaciół

Którzy zgłębiają Słowo

I rozkoszują się wiarą

W naszego Stwórcę Boga.


przysłano: 12 grudnia 2023 (historia)

Inne teksty autora

Pieśni nad Pieśniami
Salomon, król starożytnego Izraela
Miłego dnia
Markus
Stan obecny
Markus

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca