Kamienica przy Poznańskiej

Adam Bielski

W mieszkaniu chciałbym mieć piec.

Wielki, dostojny - kaflowy.

Chcę by były na nim jońskie wzorki, bym poczuł się kontent.

Jak oświecony Helleńczyk, philos i sophia, nauki umiłowanie.

Ignorancko wobec badań kopcił w wannie!

A gdy przyjdzie kamienicznik- z dziwnego nadania dyktator.

By piec mój ponieść na ekspozycję, do hallu.

Powiem mu, żem jest pan Poznański - włokiennik

i z umiłowania do logiki oddam mu najwyżej siennik.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie+ 3 głosy
Adam Bielski
Adam Bielski
Wiersz · 20 grudnia 2023
anonim