*
adwent - czekanie
płomyki roratnich świec
drżą niecierpliwie
*
zabiegany tłum
myśli o sutych stołach
- w bramie śpi biedak
*
drzwi do marketu -
wróbel z bezdomnym proszą
o okruch i grosz
*
przedświąteczny czas -
szukam sklepu by kupić
szczyptę miłości
*
los nas rozdzielił -
podzielę się z tobą łzą
podczas Wigilii
*
nad horyzontem
pachnącym aniołami
kiełkuje dzisiaj
*
z zapachem świerku
z opłatkiem i pasterką
- dziej się kolędo
______________________________
@Ewa Maria Wocial 22.12.2023