Kolejny rok już minął
Świat stary się postarzał
A życie biegnie dalej
Nie bacząc na zegarek.
Lecz coraz większy chaos
A ludziom się wydaje
Że są w krainie bajek
Ich myśli biegną w gaje.
Tymczasem "władca świata"*)
Zarzuca sieci swoje
Przynętą są rojenia
Że świat posklejać da się.
Cóż, ludzie pragną dobra.
Mieć męża, żonę, dzieci
I spać w nocy spokojnie
A w dzień pracować godnie.
Lecz "okrutnika" celem
Jest dać ludziom złudzenie
Że gwiazda szczęścia błyśnie
Choć prawdy w tym niewiele.
Więc spójrz na świat realnie
I nie miej żadnych złudzeń
Bo świat nowy rozbłyśnie
A z nim prawdziwe szczęście
Gdy władzę nad planetą
Syn Boży wkrótce przejmie.
*) "Władcą świata" wg Biblii jest Szatan Diabeł