Punkt

kamilan

 

Tego, któremu krótko przedtem wydawało się, że dotyka gwiazd na niebie, nikt nie mógł znieść, tak nieznośnie silny był zaduch” 

Druga Księga Machabejska 

 

 

 

 

naczelnik ze stada zwierząt 

jak punkt zawieszony w ciemności 

nad którym tylko Bóg

 

w monologu 

na cyrkowej arenie 

z buławą w ręce 

i choćby przemawiał

przemieniony

Konrad w celi

 

nie zmienia to faktu

że klaun jest klaunem 

z czerwonym nosem 

 

kamilan
kamilan
Wiersz · 10 stycznia 2024