Rżenie gwiazd

 

 

w czarnej rzece

rżenie gwiazd

czarne rumaki 

biegną w noc 

 

jak strumień komety 

chłód z ich nozdrzy 

a nad wodami mgły 

a spod kopyt im 

srebrne iskry 

z kamieni rozbitych

 

i przykładasz ucho 

wyczuwasz pierś

pod powierzchnią 

tętent i nurt 

 

*

oto stadnina 

twoja 

biały grzbiet 

lśni w świetle księżyca

kamilan
kamilan
Wiersz · 11 stycznia 2024