Literatura

Würzburg (wiersz)

abc

Przycumowane statki turystyczne

tu na zamglonej promenadzie nad Menem

życie toczy się pod kloszem

z pieskami na wózkach spacerowych

na jarmarku bożonarodzeniowym

można skosztować "ognistego placka"

lokalnie zwanego Flammkuchen

wypić kubek Glühweina w sam raz

na tę pogodę nadciągającą katastrofę

mieszkańców którzy

jeszcze niedawno żyli daleko od

hekatomby i pośród których byłem ja

nim uciekłem tu do miasta wina i kościołów

na starym moście w Würzburgu

wszyscy święci chowają głowę w piasek

wyznają eskapizm „Pij wino

i czyń dobro” nie oczekuj końca

bo klosz jest trwały


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Arian
Arian 17 stycznia 2024, 21:46
bełkot... kolorowe jarmarki
tak cie boli ,,noc kryształowa"?
18 stycznia 2024, 14:47
A JA kocham mój Konstancin.
przysłano: 17 stycznia 2024 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca