Byli albo nie byli w niewoli
Uciekinierzy lub wygnańcy
Dotknięci plagami albo groźbami
Wyszli z królestwa Egiptu
Pognani przez Echnatona na pustynię
Ślepiec o lasce słyszący głosy
Sprowadził naród na manowce
Zaiste plemię jest to wybrane
Ale bohaterowie z nich marni
Piasku nabrali w usta
Zamiast czerpać wodę z Nilu
Marzyły się ogrody wśród pustyni
A znaleziono Kanaan, krainę ułudy
Pointę bez pięknego mitu