Literatura

Dylemat (wiersz)

falkon

 

 

W słoneczne popołudnie
chcę napisać wiersz
jeszcze nie wiem o czym będzie
może właśnie o tym
że jest słoneczne popołudnie
i wszystko praży się w jego blasku.

Promienie rozmienią mnie
na drobne westchnienia
przywołam pamięci pewną chwilę
kiedy szedłem z nią pod rękę
wzdłuż pól kolorowych
w aureoli śpiewu skowronka.

Pewnie nic nie napiszę
umorusany myślami
wybiorę kanapę obitą pluszem
zasnę w dymie papierosowym
wyprostowany w ciszy.

Nazajutrz podejmę próbę
napisania wiersza
być może będzie inna aura.

 

Będzie łatwiej będzie łatwiej

ktoś śpiewa.

 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Usunięto 6 komentarzy
przysłano: 4 lutego 2024 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca