boskie dzieło

LydiaDel

smutno mi boże

świat pałał nadzieją
lecz komuś nudno 
było 
na tym świecie

zwiastuny
 śmierci 


wypalił w powietrze


czerwone smugi 

odebrały życie

które raz tylko 

każdemu jest dane
jako najdroższy 

ze wszystkich podarków

więc pytam ojcze 
czy człowiecze plemię
jest twoim dziełem
albo twoim błędem

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 2 głosy
LydiaDel
LydiaDel
Wiersz · 8 lutego 2024
anonim
  • LydiaDel
    Uwielbiam Słowackiego. Ile razy płakałam jako nastolatka czytając "Ojca zadżumionych ".

    · Zgłoś · 7 miesięcy temu
  • falkon
    Smutno mi boże.
    J. Słowacki.

    · Zgłoś · 7 miesięcy temu
Usunięto 6 komentarzy