smutno mi boże
świat pałał nadzieją
lecz komuś nudno
było
na tym świecie
zwiastuny
śmierci
wypalił w powietrze
czerwone smugi
odebrały życie
które raz tylko
każdemu jest dane
jako najdroższy
ze wszystkich podarków
więc pytam ojcze
czy człowiecze plemię
jest twoim dziełem
albo twoim błędem
J. Słowacki.