Jego dom nad jeziorem

 

 

jego dom nad jeziorem 

dom nauczyciela

pachnący chlebem

 

na drugim brzegu 

powstają mieszkania 

ze snu cienkie materie

dźwięczą kluczami łabędzi

 

oto biały pies przy nodze 

oto spokój psa który słucha pana

 

i stoiska ze słodyczami 

i słodszy jest tylko śmiech dzieci 

 

ich drobne stopy wytyczają ścieżki 

których nie ma w projekcie architekta

 

 

*

miasto z drugiego brzegu 

jest jak spalona opowieść  

o miejscu narodzin 

 

o miejscu którego nie ma 

na planach projektantów

nowych osiedli

kamilan
kamilan
Wiersz · 8 lutego 2024