Literatura

Persefona (wiersz)

Mirek

 

Tęsknisz?

Tak, że zimny jedwab nie chłodzi rozgrzanego ciała?

Że rogalik księżyca z poduszki,

z gwiazdką,

która mruga, oszukuje blaskiem?

Tęsknisz.

Bo ciało oddałaś, a tu noc dłuuuga strasznie.

Właśnie...

 

Mała.

 

Zimna jak próżnia doskonała.

Miałaś

sen wariacki z pożogą wulkanów.

Liryczny.

Szalony.

Powinnaś płynąć, a tu nic z błogostanu.

 

Kochasz?

Chyba własne smoki.

Osobiste demony, wychodzące z mroków.

Pełne marzeń.

Własnego uroku.

 

Pewnie tęsknisz ( bo za tym się tęskni).

Pewnie kochasz ( bo tego ci trzeba).

Pewnie myślisz (że pełno jest grzesznic).

Pewnie pójdziesz ( do czyjegoś nieba).

 


niczego sobie 5 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 16 lutego 2024, 11:17
Momenty boskie !! Mogę się uczyć...
Mirek
Mirek 16 lutego 2024, 14:30
Dzięki.
Usunięto 5 komentarzy
przysłano: 15 lutego 2024 (historia)

Inne teksty autora

nurt
Mirek
Korzenie
Mirek
paradygmat
Mirek
Deszcz
Mirek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca