Rozmowa z łotrem

 

to był zwykły dzień 

zabrakło 

 

by ktoś dotknął czyjegoś ramienia

by ktoś komuś spojrzał w oczy

może dłużej niż wypada 

zazwyczaj krótko i chłodno

 

bo to był długi dzień

chwila na przystanku

minuty oczekiwania na autobus

wieczność 

 

trzeba jeszcze gdzieś zajrzeć 

kupić coś 

bo zawsze jest coś 

co jest i jak rzecz

zajmuje miejsce w głowie

 

więc to był zwykły dzień

myślę że tak jest 

u ciebie na co dzień

choć fakty i kolejność zdarzeń 

mogą być niezgodne z wyobrażeniem 

 

i kiedy pod koniec dnia

znajduję wiadomość dwa słowa

wtedy uczę się czym jest

 

najwięcej ile można ofiarować

najmniej ile można przyjąć

jak rozmowa łotra z Jezusem na krzyżu 

jedna z najkrótszych 

bo ile mogą powiedzieć sobie

ludzie w agonii

 

rozmowa 

która wymaga największej uwagi

kamilan
kamilan
Wiersz · 17 lutego 2024