Literatura

Camille Claudel (wiersz)

abc

Rozkwitł ogród w domu wariatów przebywam

u wrót piekieł w krainie lodu i piasków Sahary tu są runy

Twarz Arreatu tarcza burzy homunkulus co w retorcie

alchemików wszechobecny smak barbituranów

 

Piszę do mędrca na cokole za oknem sztychy japońskie

tworzą impresje to już trzydzieści wiosen

mojego życia jesień pośród wariatek z Montdevergues

 

Większość rzeźb w pracowni zniszczyłam pozostały tylko

porozbijane skorupy popielniczek gromada głodnych kotów

i myśl że nie pocznę żadnego owocu

 


dobry 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
24 lutego 2024, 18:49
Filmu nie widziałem, ale postać A. Rodina jest mi dobrze znana.
abc
abc 24 lutego 2024, 20:45
Polecam film o tym samym tytule co tekst, Camilla to postać tragiczna, nie mniej utalentowana jak mistrz Rodin, ale osoba opuszczona, skazana na wegetację w zakładzie dla psychicznie chorych.
dafne
dafne 25 lutego 2024, 14:39
… biedna genialna dziewczyna, zbyt mało czuła swoją artystyczną „ odrębność”; zapomniała, że „ miszcze”;)) się zmieniają, a własna podmiotowość zostaje… takie były czasy, fuj…
Arian
Arian 25 lutego 2024, 17:03
I co z tego wynika?
Dlaczego ciągłe przypominanie nieudaczników zamiast ludzi sukcesu.
Polska tradycja...
przysłano: 24 lutego 2024 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca