Rzeka Heraklita wpływa do morza martwego.
Nie ma brzegu, powrotu, ani drugiego razu.
Kto żyje chwilą stracił perspektywę.
Kto poznał historię wejrzy w przyszłość.
Wszystko to liczba, istota, albo relacja.
Piękno istnieje poza odczuwaniem.
Zło czerpie siłę z błędnego mniemania.
Prawda wyzwala z niewoli umysłów.
Łatwo dzielić bogactwo narodów.
Władca rozdaje wino z cudzej winnicy.
Ale kult miłosierdzia nie zastąpi dobra.
Pycha stawia wielkich ponad równymi.
Niedostatek popycha do podbojów i dominacji.
Dobro dąży do lepszego za uczciwą cenę.