Rozświetla planety w wiecznej ciemności.
Wyznacza czas ludziom na Ziemi.
Wokół niego toczy się wszelkie życie.
Materię cząstek zamienia w energię.
Czy, ktoś zdał tyle, ile otrzymał darmo?
Tworzyć to znaczy pomnażać dary.
Mesjańska idea zaświtała elitom,
Lecz lud domaga się chleba, a nie wolności.
Na szczytach piramid stoją kuglarze.
Śląc do swoich Idoli prośby o urodzaj,
Składają ofiarę posłuszeństwa z ludzi.
Jeśli wydarzy się epopeja na innej planecie,
Gdzie krok pionierów zaprowadzi miliony,
Człowiek z Ziemi stworzy dzieje na Marsie.