Literatura

Rozmowa (wiersz)

hanna

Kurczę sznurem wijącym się jak wąż,
i upajam spokojem tabun zwierząt,
a te komory serca niczym winne są.

 

Ukradkiem przyglądam się konturze,
co żłobi w ogniwie serca nieustannie,
raz dmuchnie, raz szarpnie.

 

Kły widoczne za krańcami słów,
czyhają na złość dwóch mów,
które mierzwią powierzchnie oceanów dwóch.

 

Brzeg rozgląda się,
wychyla uszy swe w strony szmeru,
czyżby nawałnica nadciąga?

 

Fale gęstnieją,
jakoby w zmowie,
z wiatrem wyciągają dłonie.

 

Oczy par niebieskich z impetem zderzą się,
aby błękit nie przeciekł odwrócą wtem,
i z powrotem chór czarnym staje się.

 

Co dzień przyzwyczajam się
do burzliwych fal o brzeg chłostających,
co zalewają nasze domy z okropnym trzaskiem ginących.

 

Świta mi dziecko,
co posiało oczekiwanie,
i zostawiło na porost bez kropli wody
na brzegu zapominając o skarbie.

 

Teraz kiedy usycha w mym wołaniu,
nieumiejętnie zakrywa szklarnie chwastów,
które wiją po sam dach wyglądając na świat.

 

Wody trudy z piachem uderzają w brzeg nie czekając,
niczym o wiotki mur uderzając ,
lecz wody coraz więcej przybywa, coraz szybciej napływa.

 

Te chaty nigdy tak nie upadały jak dzisiaj,
budowane tak starannie w chwilę runęły,
jakby nie wiedziały kim kierują te szmery.

 

Gdy brzeg pomijały wraz z falą cofając,
nie zdążyły pokazać morzu ich wartości,
i ocknęły się dopiero u skraju wolności krzycząc przez szczeliny,

przez które niegdyś uśmiechnięte, teraz powiększają wnękę.

 

"W niepamięć poślij me słowa,
gdzież twa odmowa, zapomnij od nowa.
puściłam smycz w pogoni złości,
i patrzyłam jak wyrywa ci kości,
a to wszystko po to aby ulżyć niecierpliwości,
i złapać dobrowolnie sznur samotności".

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 17 marca 2024, 15:41
...bełkot
18 marca 2024, 13:46
dla mithrila bełkot, dla mnie wyśmienity.
Dawno nie było twej grafomanii.
To są dopiero utwory.
przysłano: 16 marca 2024 (historia)

Inne teksty autora

Usta
hanna
Samotność
hanna
Zbyt
hanna
Złudzenie
hanna
Cisza pytań
hanna
Porzucenie
Hanna L

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca