Literatura

Cmentarz wtórny (wiersz)

Jakub Adamek

Ziębi powietrze, ziębią kolumny,

U wrót krzyżów ma noga stanie,

Wokół znicze, marmurowe trumny,

Dusze zbiegły się tu na wygnanie.

 

I znów obok ciebie ja stanął,

Zarośla muskały znicze, czerstwi się twój portret,

Znicz połyskiem ognia tańczy, pamięcią machnął,

Wybudził do życia wspomnień odmęt.

 

Gdzie łamią się już dwa lata,

Potopy przeszłości rozpraszają nowe dzieje,

Gdzież poszedłeś dziadku, czyż nadal Ty mi mędrcem?

We wrzawie świata o tobie pamięci nie

opuszczę. 

 

Wiersz do świętej pamięci dziadka Zenona Wesołowskiego.

 


wyśmienity 2 głosy
2 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 16 kwietnia 2024 (historia)

Inne teksty autora

Solipsyzm
Jakub Adamek
Samotność
Jakub Adamek
Bogactwo
Jakub Adamek
Cienie ściany
Jakub Adamek
Legnica
Jakub Adamek
Treny
Jakub Adamek
Jesień
Jakub Adamek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca