Do braci Moskali

Jakub Adamek

Słowiańszczyzny rdzeń szumi w naszej mowie,

Błotnych, krwawych walk, zawżdy my w zmowie,

Bojów przewijacie tuziny, wylewna iskra sztyletu,

Nigdyście na nas nie szczędzili bagnetu,

 

Gdzież u was, literatury przewija się tyle mistrzów,

A Puszkin nie szczędził Mickiewiczowi trunków,

Czymże nas wzgardzacie? Czymże my winni?

Czyż to żale za Żółkiewskiego

czyny?

 

Jakub Adamek
Jakub Adamek
Wiersz · 16 kwietnia 2024
anonim
  • Arian
    Dostojewski znaczy więcej w literaturze niż Puszkin razem z Mickiewiczem.

    · Zgłoś · 7 miesięcy
  • Mithril
    ...najwyżej oceniają odautorscy klakierzy.

    - tullernkafer
    - zaneta-blaszczyk-06

    · Zgłoś · 7 miesięcy