Literatura

Z tajemnicą ziarno rośnie... (wiersz)

Irena Świerżyńska

Taka cicha

tajemnicza  -  pełna mocy

zawsze bliska

 

duch unosi skrzydła lotem

goni  pędzi bez granicy i bez 

potem

 

pszczoła  - mrówka

czy też mrówa wielka  - albo

cały rój malutkich

 

to zależy - gdzie to ziarno  miało progi

pałac w tle  -  czy kurna chata i lampa

z naftą

 

ciepło było - czy też  - nie

czy -  przy miedzy  samo rosło.

 

Co to jest i gdzie się ścieli

muska gładzi  -  pachnie z czasem.

 

A - to ona w pełnej krasie

i on - też nosi za pasem.

 

To jest pasja - dar od Boga

i dla ludzi

 

taki duch  -  co zawsze budzi...

 

 

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 17 kwietnia 2024, 11:59
Zdecydowanie za...
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 19 kwietnia 2024, 06:19
O - tak , dziękuję.
przysłano: 16 kwietnia 2024 (historia)

Inne teksty autora

nastolatek...
Irena Świerżyńska
Och - te muchy...
Irena Świerżyńska
Kto ma jeszcze...
Irena Świerżyńska
przed i po...
Irena Świerżyńska
Szare smugi krążą w duszy...
Irena Świerżyńska
Czy podzieli...
Irena Świerżyńska
brzegi dwa
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca