Literatura

Treny (wiersz)

Jakub Adamek

I

 

Cóż że mi po świecach zaognionych,

Cóż że mi po nadziejach płonnych,

Gdzież ty dziadku, z którym figury

Szachowe stawiałem; jużem odczuwam smutki!

 

II

 

Ileśmy śląskich pól przeszli,

Ileśmy parków ochoczo zwiedzili,

Gdy swe młode, niskie kroczki stawiałem,

Tyś zawsze był, zawsze mnie darował czuwaniem.

 

III

 

Dziadku! Za nami laty przeszłe mrozy,

Kiedy w naszej rodzinie kłopotliwe sztormy,

Kiedy przeciw mnie po trunkach zmawiały,

Ty bacznie opanowany, ty mnie miłościwy.

 

IV

 

Jakże ty częstą myślą to przyrzekał,

"Szczęśliwy ten, co się nie urodził",

W dzienniku swym pośmiertnym zapieczętował,

Cóż za myśl, jakże mądrością tyś iskrzył.

 

V

 

Jak dokonywał ja rozkwitu, za rękę mnie dzierżyłeś,

Wspólnym krokiem obserwowali my aleję

Marki wykute na blachach, tyle mnie wyuczyłeś!

Gdy wiosen przeszło przez mnie raptem siedem.

 

VI

 

Znów błądzę przez swe przeżywane laty,

Myślami zamiłowany jak ja był smarkacz mały,

Po bibliotekach zwiedzałeś dla mnie regały,

Dziękuję Ci, mimo iż me oczy rzadko czytały.

 

VII

 

Zamroczyło me serce się pustkami

Zanurzyło lico zimnymi łzami,

Gdy żem usłyszał w ucho przed trzy laty,

Jak wynieśli cię martwego z komnaty.

 

VIII

 

Struny zaszumiły swą ostatnią zwrotkę,

Mistrz Ceremonii ustał wieścić przemowę,

Urna błysnęła nad nasze płaczne lica,

Aliści Ciebie tam nie było i nie ma.


dobry– 3 głosy
2 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 17 kwietnia 2024 (historia)

Inne teksty autora

Solipsyzm
Jakub Adamek
Samotność
Jakub Adamek
Bogactwo
Jakub Adamek
Cienie ściany
Jakub Adamek
Legnica
Jakub Adamek
Jesień
Jakub Adamek
Wojna
Jakub Adamek
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca