Literatura

Ostatnie ślady człowieczeństwa (wiersz)

Katarzyna Anna Koziorowska

Nie wiesz, w którą stronę

umknęły lustrzane odbicia

twoich łez.

Nie wiesz, na jakim szczycie

się zatrzymać, aby poczuć

piękno wszechświata.

 

Dominując nad rzeczywistością,

wyszukujesz pośród codzienności

ten lęk, dla którego zasnę

na próbę.

 

Pokochaj we mnie

ten zmiennocieplny czas, tę bajkę,

co nęci serce.

Chciałam zburzyć w tobie

bezsenny poranek, lękliwość,

jakiej byłeś

mimowolnym świadkiem.

 

Zanim spiszesz

kolejne splagiatowane epitafium,

zastanów się nad drogą

powrotną.

Odżyje w tobie bezczas,

na jaki nikt nie zasługuje.

 

Szukam chciwie

ostatnich śladów człowieczeństwa,

szukam ballady, której ktoś

wydarł ostatnie pożegnanie.


przysłano: 4 maja 2024 (historia)

Inne teksty autora

A moje myśli kwitną
Katarzyna Anna Koziorowska
Pomimo wiary
Katarzyna Anna Koziorowska
Nasze zagubione listy
Katarzyna Anna Koziorowska
Przerost myśli nad słowem
Katarzyna Anna Koziorowska
Całun z dzieciństwa
Katarzyna Anna Koziorowska
Przegapić przyszłość
Katarzyna Anna Koziorowska
Poczuj moją samotność
Katarzyna Anna Koziorowska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca