Literatura

Żegnaj mój tanguero (wiersz)

LydiaDel

Inspiracja: Astor Piazzolla „Adios Nonino“(Żegnaj dziadku) 

https://youtu.be/SfJhfDT9lrk?si=CHTGms-c9T1RQG_K


Ty nauczyłeś mnie
jak szczęśliwym być.
Tą krótką chwilą żyć 
W rytm tanga argentino.
———————————

Nie myśl dzisiaj już o jutrze,
tańcz ze mną przez całą noc.
Będę tulić się do ciebie,
W tańcu spełni się mój sen.

 

W rytmach tanga w ukojeniu
Pogrążam, zatracam się. 
Prowadź mnie dziś na bieguny 
Wzniosłych doznań i uniesień.

 

Tańcz na wyżynach emocji
Poprzez zmysłowości świat,
Zapomnij o codzienności,
Wypełnij mych marzeń sen.

 

Kolejną szklankę Fernet con Coca
Dla świetnego bandoneonisty. *
Zgodnie kołyszą się nasze ciała 
Zatracając się w upojeniu.

 

Przyciemnione światło,
Lokal w dymie tonie,
Na mej słonej skórze
twój gorący oddech.

 

Niedługo nadejdzie poranek,
Powrócą codzienne zmartwienia,
Zostań dłużej mój tanguero,
Tę jedną noc bądź tylko mój.

 

Z porywem muzyki 
Żyłami rytm płynie,
Płoną twoje oczy,
Płoną nasze zmysły. 

 

Tanga rytm przenika,
Dotyka strun duszy.
Tango, życia eliksir,
Narodziny i śmierć.

 

Jutro inna tanguera
Będzie w twych ramionach;
Ulotne dzisiejsze spotkanie,
Bez tanga koszmarne jest życie.

 

Przymykam oczy i widzę 
Jak inną gorąco przytulasz,
Znowu samotna i smutna 
Będę długo o tobie marzyć. 

 

* Bandoneon, zwany „duszą tanga” to rodzaj harmonii ręcznej, 
      często mylony z akordeonem.


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
7 maja 2024, 14:29
Jestem poważny jak nie wiem co.
Jak wypiję, to dopiero tańcuję.
Arian
Arian 7 maja 2024, 19:21
Najgorsze jest przywiązanie do jednej osoby.
przysłano: 7 maja 2024 (historia)

Inne teksty autora

Quo vadis?
LydiaDel
wizyta
LydiaDel
Człowieku!
LydiaDel
Rozstania
LydiaDel
perfidność
LydiaDel
Zostań II
LydiaDel
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca