tak - jakby
za krótka miara
tak jakby za dużo pychy
tak jakby - przycięte zwoje
czy - snopek przysłonił rozsądek
a - może - wiatr nadmuchał balony
na tacy podano - to coś
migają ziarna i sos
i basta - poniżej pasa
tu - gość - pomylił półmiski
czy grzędy przestawił w półmroku
tak jakby - gadka i szmatka
atrybut radości w tym gronie
i nisko
niżej i niżej
ot - co
i cała rozprawka przy stole...